WFO:n yleiskokous kokosi maanviljelijöitä ympäri maailman Helsinkiin


Maailman tuottajajärjestö WFO:n yleiskokous järjestettiin Helsingin Finlandia-talolla 12.-15.6. 44 maasta saapuneet maanviljelijäjärjestöjen ja -osuuskuntien edustajat hakivat kokouksessa yhteistä näkemystä siitä, miten globaalia ruuantuotantoa voidaan tehostaa kestävällä tavalla ja miten maa- ja metsätaloutta kehittämällä voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Kokouksessa keskusteltiin myös, miten viljelijöiden heikentynyttä asemaa ruokaketjussa voidaan parantaa ja minkälaisin edellytyksin maataloustuotteiden kansainvälistä kauppaa voidaan vapauttaa.

Kolme päivää kestävä kokous alkoi maanantaina 12.6. viidellä työpajalla. Työpajojen aiheet olivat:

·        Connecting farmers to markets

·        The role of forestry for farmers and their organizations in changing climate

·        Cooperatives: success factors and challenges

·        Sustainable livestock production as key to human development

·        Risk management: A success strategy for the future of agriculture

Avajaisia vietettiin Sibeliuksen sävelin

Yleiskokouksen avajaisia vietettiin maanantaina Sibelius-teemalla. Ohjelmassa nähtiin ja kuultiin Suomen klassisen musiikin ja tanssin nuoria, nousevia kykyjä. Vaikuttava Tuonelan joutsenen säveliin pohjautuva tanssiesitys nähtiin Maan ja metsän laulu -juhlanäytelmässä esiintyneeltä Oskari Nyyssöseltä. Ohjelmassa kuultiin mm. hieno Andante Festivo -jousikvartetin esittämänä. Kulttuuriohjelma päättyi komeasti Finlandia-hymniin filharmonisen kuoron ja heidän ranskalisen ystävyyskuoronsa esittämänä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti avauspuheenvuorossaan viljelijöiden ja metsänomistajien tärkeää roolia ruokaturvan takaajina ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.

- Meidän tulee taata, että viljelijöiden ääni tulee kuuluviin, kun päätöksiä tehdään, Marttila korosti.

Marttila nosti oman ruuantuotantomme merkityksen maamme historialle ja metsiemme renessanssin taloutemme vahvana ajurina.

-Metsätalous elää nyt renessanssia Suomessa. Metsä on tärkeä paitsi taloudellemme, mutta myös virkistyksen ja hyvinvoinnin lähteenä.

WFO:n istuva puheenjohtaja William Rollestone korosti viljelijöiden tärkeää roolia yhteiskunnallisen vakauden takaajina

-Väestö, joka kykenee varmistamaan ruuantuotantonsa, kykenee myös helpommin huolehtimaan koulutuksesta ja investoimaan sosiaaliseen hyvinvointiin.

Rollestone korosti myös maatalouden erittäin tärkeää roolia talouskasvun ja työmahdollisuuksien luojana.

Nasima Razmyar toi kokoukseen Helsingin kaupungin tervehdyksen, jossa hän korosti mm. kaupungin roolia ruokakulttuurin mahdolistajana.

 Nasima Razmyar kertoi kuulijoille Helsingin lähiruokabuumista

Nasima Razmyar kertoi kuulijoille Helsingin lähiruokabuumista

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sijaisti hallituskriisin takia avajaisista pois jäänyttä pääministeri Juha Sipilää.

-Arvostan suuresti MTK:ta sekä maanviljelijöitä siitä työstä, jotka he ovat tehneet koko suomalaisen yhteiskunnan eteen Tiilikainen sanoi.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kiitteli viljelijöitä hyvästä yhteistyöstä ja kertoi ilmastonmuutoksen tuomista haasteista maataloudelle.

-Sää on maailman voimakkain voima, Taalas muistutti.

Avajaisissa nähtiin myös videotervehdyksiä WFO:n yhteistyökumppaneilta.

FAO:n pääjohtaja Grazino da Silva korosti videotervehdyksessään, että maataloutta on kehitetävä ilmastonmuutoksen kannalta kestävämmäksi.

Avajaiset päättyivät illalliseen, jossa nautittiin mm. Herrakunnan lampaan tuottamaa lampaanlihaa.

 Avajaisilta päättyi illalliseen Finlandia-talolla

Avajaisilta päättyi illalliseen Finlandia-talolla

Yhteiset suuntaviivat vahvistettiin

Tiistain ja keskiviikon aikana kokouksessa vahvistettiin järjestön uusi strategia ja luotiin linjauksia tuleville vuosille. WFO haluaa vahvistaa asemaansa kansainvälisissä toimielimissä, kuten esimerkiksi YK:ssa. Kokouksessa valittiin myös WFO:lle uusi puheenjohtaja. Seuraavat kaksi vuotta puheenjohtajana toimii eteläafrikkalainen Theo de Jager.

 WFO:n uusi puheenjohtaja Theo De Jager

WFO:n uusi puheenjohtaja Theo De Jager

Painopisteinä keskusteluissa järjestön kehittämisen ja talouden tasapainottamisen lisäksi olivat mm. ilmastomuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä. Viljelijät ovat ensimmäisiä, jotka kohtaavat ilmastonmuutoksen vaikutukset ja hillitsemistoimenpiteet käytännön tasolla. Heidän ääni halutaan paremmin kuuluviin pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Tuottajien aseman parantaminen markkinoilla on myös globaali haaste, vaikka olosuhteet ovatkin erilaisia maanosista ja maista riippuen.

Ensi vuonna vastaava yleiskokous järjestetään Moskovassa.

Lue lisää:

Tapahtuman kotisivu

WFO:n kokous käyntiin: Maailman viljelijät ratkovat ongelmia yhdessä toimien