Mattias Åhman Ravintola Bhogasta sai Vuoden kokki 2017 -nimikkeen myöhään maanantai-iltana. Vuoden tarjoilijaksi 2017 valittiin Ronny Malmberg ravintola Farangista. ELO-säätiön järjestämän kisan finaali käytiin Peugungan Rafla 2017 -messujen yhteydessä. MTK oli mukana mahdollistamassa kisoja yhtenä pääyhteistyökumppaneista.

Mattias Åhman Ravintola Bhogasta on kovatasoisen kisan Vuoden kokki 2017. Toiseksi sijoittui Teemu Boman (ravintola Finnjävel) ja kolmanneksi Ville Korhonen (ravintola Savoy). Vuoden Tarjoilijaksi valittiin ravintola Farangin Ronny Malmberg. Hopeamitalelli sijoittui yleisön suosikiksi valittu Noora Sipilä (ravintola Muru) ja kolmanneksi Heidi Martikainen (ravintola Solna). Parhaana assistenttina palkittiin Kozeen Shiwanin keittiössä avustanut Henri Oinas.

Vuoden kokki Mattias Åhman leikkaa raaka-aineita

Vuoden kokki Mattias Åhman leikkaa raaka-aineita

Vuoden Kokki -voittajan ratkaisi mieleenpainuva maku

Mattias Åhmanin kilpailuannoksessa oli porsaan plumaa, buffattua emmervehnää, siankamaraa ja paistettua verivanukasta

Mattias Åhmanin kilpailuannoksessa oli porsaan plumaa, buffattua emmervehnää, siankamaraa ja paistettua verivanukasta

Vuoden Kokki 2017 -finalistit valmistivat kaksi lämmintä pääruokaa kahdelletoista hengelle. Tänä vuonna kokkikilpailijoiden piti toteuttaa kahden etukäteen suunnitellun pääruoan lisäksi yllätystehtävä, jonka raaka-aineet paljastettiin vasta finaalin aattona. Toinen uusi asia oli se, että ylijääneistä ja käyttämättömistä raaka-aineista sakotettiin. Voittaja erottui tuomariston mukaan selkeästi joukosta teknisesti onnistuneena annoksena, jonka maku ja kaunis esillepano olivat omaa luokkaansa.

Kisassa käytössä kotimaiset raaka-aineet

Vuoden Kokki on ruoanlaiton ammattilaisten suomenmestaruuskilpailu, joka on toiminut monen huippukokin uran ponnahduslautana. Ensimmäinen kisa käytiin jo vuonna 1995, jolloin voittajaksi valittiin Pekka Terävä. Tämän vuoden kisa-annoksissa näkyi sata vuotta täyttävä Suomi. Annosten tuli olla kunnianosoituksia kotimaisille raaka-aineille ja suomalaisuudelle. MTK oli mukana mahdollistamassa kisoja yhtenä kisan pääsponsoreista. MTK halusi olla mukana mahdollistamassa kisoja, sillä hyvä ruoka ja onnistunut makuelämys lähtevät aina hyvistä raaka-aineista, kertoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

-  Halusimme olla mukana tukemassa tätä suomalaisuuden ja hyvien raaka-aineiden esiinnostamista. Samalla tavoitteenamme on vahvistaa yhteistyötä ja viestintää kaikkien ruokaketjun toimijoiden kesken, sanoo Syväniemi.

Suomen lisäksi myös MTK viettää tänä vuonna omaa 100-vuotisjuhlavuottaan.

-  Yhteistyökuvio sopii hyvin myös MTK100 juhlavuoteen. Juhlavuotemme pääteemoja ovat kasvu ja ammattiylpeys. Nämä teemat näkyvät myös Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kisoissa, korostavat elinikäistä oppimista, jatkuvaa kehittymistä sekä oman ammatin arvostamista, Syväniemi sanoo.

Vuoden Tarjoilija -kilpailija Matias Pietarinen tarjoilee MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemelle

Vuoden Tarjoilija -kilpailija Matias Pietarinen tarjoilee MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemelle

Kuvia kilpailusta, voittajista ja kilpailussa nähdyistä annoksista löytyy täältä.

Tutustu Vuoden Kokki 2017 -finalisteihin täällä. 

Tutustu Vuoden Tarjoilija 2017 -finalisteihin täällä. 

Lisätietoja:
Sini Garam
projektipäällikkö, ELO-säätiö
+358 50 5870929, sini.garam@elo-saatio.fi

Heikki Liekola
Vuoden Kokki –kilpailun johtaja, Vuoden Kokki 2014
040 514 5304, heikkiliekola@hotmail.com

Taneli Lehtonen
Vuoden Tarjoilija –kilpailun johtaja, Vuoden Tarjoilija 2016
040 5179909, taneli@murudining.fi

Anni-Mari Syväniemi
Ruokakulttuuriasiamies, MTK ry
050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Vuoden Tarjoilija Ronny Malmerg kaataa viiniä laseihin

Vuoden Tarjoilija Ronny Malmerg kaataa viiniä laseihin

Kuvat: ELO-säätiö