Tulevaisuuden kuusi istutettiin MTK:n säätiön Metsätilalle Kettulaan


Tulevaisuuden kuusi -hanke on kasvattanut Kaivopuistossa kasvavan Itsenäisyyden kuusen siemenistä taimia istutettavaksi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. MTK ja metsänhoitoyhdistykset ovat olleet mukana tukemassa hanketta.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pohdiskeli juhlapuheessaan 100 vuoden mennyttä ja tulevaa kasvua niin metsien, MTK:n kuin Suomenkin osalta.

- Taimi on vielä pieni ja hento, mutta niin oli Suomen valtiokin 100 vuotta sitten. Saamme tässä aitiopaikalla seurata, kuinka kuusi kasvaa, varttuu ja vahvistuu, sanoi Marttila

Kettulan metsätila on hieno esimerkki metsien ja Suomen kasvusta. MTK:n säätiö osti Kettulan tilan Lohjan Selluloosa Oy:ltä vuonna 1927. Silloin metsissä oli puuta keskimäärin alle 20 m3 hehtaarilla. Nyt sitä on noin kymmenkertainen määrä, vaikka hakkuita tehdään joka vuosi. Metsien hyvä hoito ja aktiivinen käyttö hyödyttävät niin ihmisiä kuin alueen monipuolista metsän eläimistöäkin.

 - 100 vuotta kasvua, MTK:n juhlavuoden tunnuslause, joka on ikuistettu Tulevaisuuden kuusen muistolaattaan, sopii Kettulaan ja metsiin erittäin hyvin, Marttila totesi.

Tulevaisuuden kuusi istutetaan tuleville sukupolville. Se kertoo kestävän perhemetsätalouden tärkeimmän sisällön: olemme lenkki sukupolvien ketjussa ja jätämme metsän uudelle polvelle paremmassa kunnossa, kuin itse sen saimme. Kestävä kehitys on suomalaisen metsätalouden keskeisin arvo.

Marttila muistutti, että puiden istuttaminen on osa normaalia metsänhoitoa. Metsänomistajat ja metsänhoitoyhdistykset istuttavat Suomen yksityismetsiin tänäkin vuonna noin 100 miljoonaa puuta! Vaikka puuta käytetään enemmän, metsien uudistamisesta huolehditaan ja jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan keskimäärin neljä uutta. Tulevaisuuden kuusi muistuttakoon myös tästä.

Tulevaisuuden kuusen taimen lahjoitti Tulevaisuuden kuusi -hankkeen puheenjohtaja Raimo Hulmi. Hulmi pahoitteli hentoa ja pientä tainta, mutta luotti siihen, että MTK:lta löytyy taitoa kasvattaa taimesta hieno kuusi.

Tulevaisuuden kuusi -hanke kannustaa kaikkia istuttamaan puita. MTK tarjosikin myös Suomusjärven alakoululaisille mahdollisuuden tulla mukaan kokeilemaan puiden istutusta läheiselle aukolle. Istutusalueesta on tarkoitus perustaa MTK:n ja Suomen 100-vuotisjuhlakuusikko.

- Työtoverini muisteli lapsena osallistuneensa Suomen 50 -vuotisjuhlakuusen istutukseen jossakin koulunsa lähistöllä. Tapahtuma oli jäänyt elävästi mieleen. Siitä saimme idean kutsua koululaiset mukaan ja samalla järjestää heille elämyksellisen istutusretken. Voivat sitten tulla käymään juhlakuusikossa myöhemminkin ja seurata sen kasvua oikeaksi metsäksi, kertoo tapahtuman organisoinut Anne Rauhamäki MTK:n viestinnästä.

Lisätietoja www.tulevaisuudenkuusi.fi