Tiedote: MTK 100 juhlavuosi avataan valotaideteoksella Lux Helsingissä ja videotaideteoksen ulkoprojisointikiertueella


Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK avaa satavuotisjuhlavuotensa kahdella media- ja installaatiotaiteilija Teemu Lehmusruusun tilausteoksella. Valotaideteos ”Maa jalkojemme alla” esitetään Lux Helsingissä 5.–9.1. Julkisten rakennusten ulkoseinille heijastettava videotaideteos ”5.5” kiertää ympäri Suomea kevättalven ajan. Järjestö viettää juhlavuottaan lukuisissa eri tapahtumissa kertomalla kasvutarinoita maaseudun yrittäjistä taiteen, sivistyksen, historian sekä tulevaisuudennäkymien kautta.

Juhlavuoden avaa Lux Helsingissä Ritarihuoneen edustalla esitettävä ”Maa jalkojemme alla” -valotaideteos, joka tarkastelee kuvataiteen ja runon keinoin sitä, mistä kaikki alkaa: pitkien geologisten prosessien muokkaamasta maasta.

– Teos yhdistelee kuva-arkistomateriaalia, valoinstallointia sekä runoilija Pauliinan Haasjoen Planeetta-kokoelman tekstejä luodakseen tilan, jossa itsestään selvänä ja staattisena pidetty maankamaramme, sen jäljellä oleva monimuotoisuus ja ihmeellisyys, saa hetken itselleen. Ihminen ja maa koostuvat samoista materiaalisuuksista – voimme tieteellisinkin perustein kokea olevamme osa sitä, installaatio- ja mediataitelija Teemu Lehmusruusu toteaa.

5.5-videotaideteoksen ulkoprojisointikiertue

Lehmusruusu toteuttaa myös 5.5-videotaideteoksen, joka lähtee Helsingistä 11 kaupungin ulkoprojisointikiertueelle ja luo näkyvyyttä MTK 100 -juhlavuoden alueelliselle toiminnalle. Videotaideteos esitetään Helsingissä 3.1 alkaen Maalaistentalon aulassa, Simonkatu 6. Tämän jälkeen teosta esitetään ulkoprojisoituna seuraavissa kaupungeissa: Hämeenlinna 9.-15.1., Tampere 16.-22.1., Seinäjoki 23.-29.1, Pori 30.1.-5.2., Turku 6.-12.2., Kouvola 13.-19.2., Mikkeli 20.-26.2., Jyväskylä 27.2.-5.3., Kuopio 6.-12.3., Joensuu 13.-19.3. ja Oulu 20.-26.3.

Videotaideteos tutkii visuaalisesti nykypäivän maa- ja metsätalousyrittäjien työnkuvaa. Julkisella videotaideteoksella tuodaan maaseudun näkymiä kaupunkeihin ja suomalaisten pohdittavaksi. Teosta esitetään kaupunkien keskustoissa julkisella seinällä vuorokauden pimeään aikaan.

– Viimevuotiset kuvausmatkat eri puolille Suomen maaseutua olivat minulle ”sosiaalis-kulttuurisia tutkimusretkiä”. Sain osallistua muutamien maa- ja metsätalousyrittäjien arkeen sekä kuulla heidän tulevaisuuden visioistaan ja nykypäivän haasteistaan. Muutospaine on kova. Uusien sivutulojen etsiminen, investointiriskien punnitseminen ja yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin tulevien eettisten näkökantojen arviointi tuntuvat olevan jatkuvasti yrittäjien mielissä, Lehmusruusu kertoo.

– Teoksilla haluamme virittäytyä pohtimaan ihmisen, luonnon ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen välisiä suhteita sekä maaseudun elinkeinojen muutospaineita. Taiteen ja kulttuurin kautta haluamme myös juhlistaa ammattiylpeyttä maaseutujen elinkeinoista, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila kertoo.

MTK 100 vuotta kasvua -juhlavuosi

MTK ja valtaosa sen jäsenliitoista ja yhdistyksistä viettävät 100-vuotisjuhliaan vuonna 2017. Juhlavuoden tunnuslause on 100 vuotta kasvua ja teemana ammattiylpeys. Vuoden aikana MTK haluaa kertoa suomalaisille maaseudun elinkeinojen historiasta, nykypäivän vastuullisuudesta ja tulevaisuudesta ammattiylpeyttä esille tuovien kasvutarinoiden avulla. Vuotta juhlistetaan erilaisten tapahtumien, taiteen ja kulttuurin keinoin, osallistavalla tavalla yhdessä tehden.

Juhlavuoden valtakunnallisina pääyhteistyökumppaneina ovat HKScan Finland, Isku, K-ryhmä, Lähitapiola, Nordea, Raisio, Valio, Valtra ja Yara. Pääyhteistyökumppanit ja muut kumppanit mahdollistavat osaltaan laajamittaisen ohjelman toteuttamisen. MTK 100 -ohjelma on osa Suomi 100 -juhlaohjelmaa.

Lisätietoja:

Teemu Lehmusruusu, installaatio- ja mediataiteilija, 044 588 7668, teemu(a) teemulehmusruusu.com
Tommi Lunttila, MTK:n valtuuskunnan ja MTK 100 -juhlatoimikunnan puheenjohtaja, 0400 716 090, tommi.lunttila(a)mtk.fi
Bettina Lindfors, tuottaja MTK 100, 040 920 9810, bettina.lindfors(a)mtk.fi
Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, 040 169 2060, klaus.hartikainen(a)mtk.fi

Lue lisää 5.5-videotaideteoksesta MTK 100 -juhlavuoden sivustolla, www.kasvutarinoita.fi 
Lue lisää Maa jalkojemme alla -valotaideteoksesta: http://www.luxhelsinki.fi/installation/teemu-lehmusruusu-maa-jalkojemme-alla/ 
Lehdistökuvia 5.5-videoteoksesta, https://adobe.ly/2hCQ3sv
Lehdistökuvia Maa jalkojemme alla -valotaideteoksesta, https://adobe.ly/2iovxww
Teemu Lehmusruusun cv: http://teemulehmusruusu.com/wp-content/uploads/2014/03/CV_Teemu_Lehmusruusu-8-12-2016.pdf