Historialliset traktorit, työkoneet ja suomenhevoset valloittavat Helsingin Rautatientorin perjantaina 9.6. kello 9–15. Yleisöjuhlasta lähtee liikkeelle noin sadan maaseudun työkoneen ja suomenhevosten kavalkadi kello 13.15. Suomenhevosen rooli Suomen maatalouden historiassa on huomattava. Menneinä aikoina suomenhevonen on ollut ensisijaisesti työhevonen ja siinä roolissaan korvaamaton kaikissa peltotöissä, metsätöissä sekä ihmisten ja tavaroiden kuljetuksissa. Samoin sen rooli maamme itsenäisyyden puolustamisessa on ollut merkittävä.

Suomenhevonen viettää juhlavuotta

Oma kansallishevosemme suomenhevonen täyttää Suomen ja MTK:n satavuotisjuhlavuonna 110 vuotta. Vuodet lasketaan rodun kantakirjan perustamisesta, mutta sen historiaa tunnetaan noin tuhannen vuoden ajalta.

Menneinä aikoina suomenhevonen on ollut ensisijaisesti työhevonen ja siinä roolissaan korvaamaton kaikissa peltotöissä, metsätöissä sekä ihmisten ja tavaroiden kuljetuksissa. Samoin sen rooli maamme itsenäisyyden puolustamisessa on ollut merkittävä. Ennen maaseudun koneellistumista hevosmäärä oli huipussaan 1950-luvulla, jolloin meillä oli kaikkiaan yli 400 000 hevosta. Suomenhevosen työkäyttö väheni traktoreiden sekä autojen ja muiden koneiden käytön yleistyessä.

 Kuvassa MTK 100 -työkonekavalkadin ensimmäinen hevonen, presidentti Tarja Halosen Ypäjä Tarja hoviohjastajansa Jari Ansion kanssa, Jari on Ypäjän Tarjan mukana myös kulkueessa.

Kuvassa MTK 100 -työkonekavalkadin ensimmäinen hevonen, presidentti Tarja Halosen Ypäjä Tarja hoviohjastajansa Jari Ansion kanssa, Jari on Ypäjän Tarjan mukana myös kulkueessa.

Suomenhevosen asema on merkittävä myös tämän päivän Suomessa

Nykyään suomenhevosia on runsaat 19 000, mikä on noin neljännes hevosmäärästämme. Tänä päivänä suomenhevonen palvelee monipuolisilla ominaisuuksillaan ja ainutlaatuisella luonteellaan useissa hevosharrastuksen ja -urheilun lajeissa sekä osana hevosalan matkailu- ja hyvinvointipalveluja. Määrällisesti mitattuna raviurheilu on suomenhevosen merkittävin käyttömuoto.

Työkäytössä on yhä arviolta 500 suomenhevosta. Työhevosta käytetään tänä päivänä taimikoiden ja puistojen hoidossa, luonnonsuojelualueilla ja harvennusmetsissä ja muuten harrastuksenomaisesti peltotöissä. Työhevosperinteen säilyttäminen on tärkeää, että arvokkaat hevosmiestaidot siirtyvät nuoremmille sukupolville ja monipuolinen suomenhevosen geeniperimä säilyy.

 Suomenhevoset maaseudun työkoneiden joukossa MTK 100 -työkonekavalkadissa

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja sen yhteistyökumppanit tuovat maa- ja metsätaloudessa käytettyjä historiallisia työkoneita näytille avoimeen yleisötapahtumaan Helsingin Rautatientorille. Kello 13.15 Rautatientorilta lähtee liikkeelle noin sadan maaseudun työkoneen kavalkadi, jossa on mukana myös useita suomenhevosia.

MTK 100 -työkonekavalkadi kulkee Rautatientorin ja Rautatieaseman ohi Mannerheimintietä pitkin kohti Messukeskusta, jossa on samanaikaisesti käynnissä MTK:n 34. liittokokous. Valtaosa Rautatientorin näyttelykalustosta jää torille, jossa ohjelma jatkuu kello 15 asti.

Kulkueessa mukana olevat hevoset varustuksineen ja niiden ajajat

MTK 100 -työkonekavalkadin hevososuuden toteuttaa Ypäjän hevosopisto yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Matkan pituus ja kadulla ajo rajoittavat hevostyökoneiden valintaa. Matkaa ei voida ajaa esim. metallipyöräisillä niitto-, harava- ja kylvökoneella. Kavalkadia johtaa ensimmäisen hevosen paikalla presidentti Tarja Halosen tamma Ypäjän Tarja.

Kavalkadissa ovat mukana:

tamma Ypäjä Tarja/kiesit – Jari Ansio                                         

tamma Erosa/heinäkärry – Raul Virolainen                              

ori Kiripassi/lavakärryt, joilla kyntöaura – Petri Nykänen (Kiripassi toimii juhlavuonna Kaunialan sairaalan kummihevosena)

ruuna Valvi/maitokärryt –Timo Gardemeister                                                                                 

ruuna Karhen Kurvi/parireki – Simo Palovaara                                                                              

tamma Noituva/niittokone  – Marja-Leena Paavilainen                                                                                                         

 Kuvassa MTK 100 -työkonekavalkadin tähdet, Ypäjä Tarja ja Noituva sekä Noituvaa kulkueessa ohjastava Marja-Leena Paavilainen. Kulkueessa Noituvan perässä tulee olemaan niittokone.

Kuvassa MTK 100 -työkonekavalkadin tähdet, Ypäjä Tarja ja Noituva sekä Noituvaa kulkueessa ohjastava Marja-Leena Paavilainen. Kulkueessa Noituvan perässä tulee olemaan niittokone.

Tapahtuma Facebookissa: MTK  100 -työkonekavalkadi

#mtk100 #suomi100 #työkonekavalkadi

www.mtk.fi/tyokonekavalkadi        

Lisätietoja kulkueen hevosista:

Maarit Hollmén, hevosasiamies, MTK, 050 599 5510

Kulkuepäivänä 9.6.:

Päivi Laine, kehittämispäällikkö, Ypäjän Hevosopisto, 040 8607 601

Matti Rehula, järjestökonsulentti, MTK-Satakunta, 040581 3149

Lisätietoa MTK 100 -työkonekavalkadista:

Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, 040 920 9810 (MTK 100)
Paavo Vilminko, puheenjohtaja, Masinistit ry, 0400 487 048 (esillä oleva historiallinen traktorikalusto)
Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, 040 169 2060 (työkonekavalkadi viestintä)
Emma Pihkala, MTK 100 markkinointikoordinaattori, 040 920 9831