Rautatientorilla ja MTK 100 -työkonekavalkadin ohjelmalavalla tapahtuu


Historialliset työhevoset, traktorit ja työkoneet vyöryvät Rautatientorilta Mannerheimintielle. MTK:n yhteistyökumppanit järjestävät torilla iloista ohjelmaa koko tapahtuman ajan klo 9-15.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja sen yhteistyökumppanit ovat tuoneet maa- ja metsätalouden historiallisia työkoneita näytille avoimeen yleisötapahtumaan Helsingin Rautatientorille. Tapahtuma on auki tänään perjantaina 9.6. kello 9-15. Noin 70 maaseudun työkoneen MTK 100 -työkonekavalkadi lähtee liikkeelle Kaisaniemen puistokujalta kello 13.15. Kulkue suuntautuu Mannerheimintietä pitkin kohti Messukeskusta, jossa on samanaikaisesti käynnissä MTK:n 34. liittokokous. Loput kolmisenkymmentä konetta jäävät parkkiin Rautatientorille kello 15 asti. Seuraa suoraa lähetystä tapahtumasta kello 9 alkaen täältä. Torilla on luvassa MTK:n yhteistyökumppaneiden iloista ohjelmaa koko tapahtuman ajan.

Suomen itsenäisyyden ja MTK:n 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä tapahtumassa on mukana myös viimeisintä traktori-, puimuri- ja metsätyökonekalustoa. Torilla on luvassa maaseutuhenkistä ohjelmaa, nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Ohjelmassa on mm Koko Suomi tanssii -tanssihaaste ja karhunveistoa moottorisahalla. Torilla on useita MTK:n yhteistyökumppanien esittelypisteitä, joissa voit mm. tutustua lasten ruokakouluun, suomalaisten elintarvikeyritysten antimiin, kestäviin lannoitusmenetelmiin, kokeilla viljan jauhamista sekä osallistua erilaisiin visailuihin.

Ohjelmalavalla klo 9-15

9.00 MTK:n johtokunnan 3. puheenjohtaja Markus Eerola toivottaa yleisön tervetulleeksi

09.40 Koko Suomi tanssii -haaste ”katutanssi”, vetäjänä koreografi Akim Bakhtaoui

10:00 Esittelyssä työkoneiden kuljettajat ja harrastekerhot

11.15. Moottorisahaveistäjät Juha Käkelä ja Ulla Haglund kertovat taiteenlajistaan sekä valmistautumisestaan kohti elokuussa Ilomantsissa pidettäviä karhunveiston MM-kilpailuja. Lavalla on mukana MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

12.00 Koko Suomi tanssii -haaste ”katutanssi”, vetäjänä koreografi Akim Bakhtaoui

12.30 Haastattelussa Maaseutunuoret ja Suomen 4H. Suomen 4H kehityspäällikkö Virpi Skippari kertoo lasten ruokakoulusta.

13:00 MTK 100 -työkonekavalkadi valmistautuu lähtöön

13.15 MTK 100 -työkonekavalkadi lähtee matkaan kohti Messukeskusta

14.30 Esittelyssä Ruokatieto Yhdistys ry ja Hyvää Suomesta -merkki

15.00 Tapahtuma päättyy - kiitossanat

Lavalla esitellään torin ohjelmaa, yhteistyökumppaneita ja tapahtumia läpi päivän. Ohjelmalavan tapahtumia voi seurata suorana videolähetyksenä täältä.

Torilla ja yhteistyökumppaneiden teltoissa tapahtuu

Kuljettavat esittelevät yleisölle historiallisia koneita ja traktoreita ja lapset pääsevät kiipeämään Valtran traktorin kyytiin. Esittelyssä on myös Sampo Rosenlew puimuri C8.

Torilla on myös luvassa kulttuuriohjelmaa. Moottorisahaveistäjät Juha Käkelä ja Ulla Haglund yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa järjestävät torilla työnäytöksiä. Lisäksi torilla tanssitaan Koko Suomi -tanssii tempauksen tahtiin.

MTK 100 -yrityskumppanit, järjestöt ja Viestilehdet esittelevät toimintaansa omilla osastoillaan:

·        Hyvää Suomesta -osastolla pääset kokeilemaan miten hyvin tunnistat kotimaisen ruuan eri aistein!

·        4H ja Maaseutunuoret tekevät lapsille kasvomaalauksia ja jakavat ilmapalloja. Osastolla voi tutustua lasten ruokakouluun ja lapset pääsevät maalaamaan vesiväreillä ruokakuvia. Satavuotiaan Suomen kunniaksi voi tilata Tulevaisuuden kuusen.

·        HK:n tapahtumateltalla paistetaan parillapannussa lihaisia HK Maakarit® artesaanimakkaroita. Maisteluannoksessa on HK Maakarit Carlos, Hassan ja Günther grillimakkaraa HK Välimeren raastesalaatin kera. Kaikki maistattajat ovat omaa henkilökuntaa: kokkeja ja tuotekehityksen ammattilaisia.

·        Viestilehtien osastolta voit hakea päivän Maaseudun Tulevaisuuden tai Koneviestin näytelehden ja tietysti tilata Maaseudun Tulevaisuuden, Aarteen tai Koneviestin edulliseen messuhintaan.

·        Elovena autosta jaetaan jokaiselle tapahtumassa kävijälle Elovena annospikapuuro Appelsiini-Porkkana pussi.

·        Suomen Maatalousmuseo Sarkan osastolla keskitytään viljaan. Paikalla on mm. 100 vuotta vanha viljanlajittelija sekä käsikivet, joilla tapahtumayleisö pääsee kokeilemaan viljan jauhamista. Lisäksi Sarka-museo tuo paikalle kotitarvemyllyn, jota vedetään traktorin voimalla.

·        Yara tuottaa ratkaisuja kestävään maatalouteen ja ympäristön suojeluun. Yaran osastolla esitellään tehokkaan ravinteiden käytön innovaatioita, joilla maatalouden kannattavuus ja ympäristönsuojelu viedään seuraavalle tasolle. Tule kysymään ja keskustelemaan uuden lannoitevuoden ratkaisuista ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa.

·        Apetit ja Kasvimaanin osastolla pääset pyöräyttämään onnenpyörää ja maistamaan Vegepopseja. Lisäksi kuulet uudesta Kasvimaani-palvelusta, josta voit tilata Apetit-vastuuviljeltyjä tuoreita kasviksia suoraan kotiovellesi.

·        Raisioagro on hevosalan kasvun innostaja, jonka myötä on kehitetty hevosille pohjoisiin olosuhteisiin tarkoitetun, laadukkaan Norra- hevosrehusarjan, jonka ytimessä ovat hevosten terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen sekä sairauksien ennaltaehkäisy. Raisioagron osastolla voi tulla keskustelemaan hevosten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä sekä tutustumaan uuteen rehusarjaan.

·        Hankkijan osastolla on mahdollisuus voittaa Hankkijan uusi oranssi lippis. Tunnista yleisimmät suomalaiset viljalajit ja lippis on sinun. Lippiksiä riittää 100 ensimmäiselle kotimaisten viljojen tunnistajalle. Hankkijan osastolla voit tutustua myös Hankkijan hienoon verkkokauppaan, josta löytyy mm. 6000 hevostarviketta, sekä paljon tuotteita lemmikeille ja puutarhaan. Esittelyssä myös uusi lemmikki- ja puutarhamyymälä, joka löytyy Kannelmäestä Kauppakeskus Kaaresta. Loput Hankkijan 53 myymälää sijaitsevat mökkitiesi varrella.

Lisätietoja tapahtumasta

Työkonekavalkaditpahtuman järjestävät yhdessä MTK:n kanssa Aarre-lehti, Apetit, BELARUS -gruppa Finljandija, Hankkija, Helsingin kaupunki, HKScan, Koneviesti, LähiTapiola, Maaseudun Sivistysliitto, Masinistit ry, International Harvester Suomi, John Deere Club Finland, Fordson Club Finland, Maaseudun Tulevaisuus, Ponsse, Raisio Oyj (Elovena ja Raisioagro), Ruokatieto Yhdistys ry, Sampo Rosenlew, Suomen maatalousmuseo Sarka, Suomen 4H-liitto, Tanssin Tiedotuskeskus Dance Info Finland, Tapahtumapalvelu Järjestys.fi, Valtra, Vanhat Valmetit -traktorikerho ry, Yara, Ypäjän Hevosopisto, useat koti- ja maatalousmuseot sekä yksittäiset kone- ja traktoriharrastajat ja MTK:n jäsenet.

MTK perustettiin helluntaikokouksessa vuonna 1917. Järjestön 100-vuotisjuhlavuoden teemana on ammattiylpeys. MTK:n liittokokouksessa käsitellään tänään järjestön tulevaisuusasiakirja.

Lisätietoa MTK 100 työkonekavalkaditapahtumasta:
Tapahtumasivu
Tapahtumassa ja kavalkadissa esiteltävä kalusto
Tapahtuma-alueen pohjakartta
Tapahtuman ohjelma
Työkonekavalkadin reitti

Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, MTK, 040 169 2060
Jami Lauttalammi, viestinnän suunnittelija, MTK, 040 920 9724
Emma Pihkala, MTK 100 markkinointikoordinaattori, 040 920 9831
Markus Eerola, MTK:n johtokunnan 3. puheenjohtaja, MTK, 0400 489 350
Paavo Vilminko, puheenjohtaja, Masinistit ry, 0400 487 048 (esillä oleva historiallinen traktorikalusto)
Matti Rinta-Kohtamäki, Masinistit ry, 0400-660 830 (esillä oleva historiallinen traktorikalusto)
Ari Ojala, Masinistit ry, 040-548 8249 (esillä oleva historiallinen traktorikalusto)
Matti Rehula, järjestökonsulentti, MTK-Satakunta, 040 581 3149 (työhevoset)

Tapahtuma somessa: #työkonekavalkadi, #mtk100