MTK on mukana Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvassa Tulevaisuuden kuusi -kampanjassa, joka kutsuu kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät istuttamaan juhlavuoden puita satavuotiaalle Suomelle. MTK istuttaa oman juhlakuusensa 9.5. Kettulan metsätilalle Saloon. Samalla lähikoulun koululaisille tarjotaan yhdessä Mhy KiiKisSuon kanssa mahdollisuus päästä ihan itse kokeilemaan metsänistutusta.

Tulevaisuuden kuusi –kampanjan tavoitteena on, että mahdollisimman moni Suomessa asuva, ulkosuomalainen ja Suomen ystävä juhlistaa satavuotiasta Suomea istuttamalla juhlavuoden puun. Se jatkaa juhlakuusiperinnettä, mutta katsoo tulevaisuuteen ja kansainvälisyyteen. Keskiössä ovat lapset ja nuoret.

- Haluamme saada perinteen jatkumaan. Kun Suomi itsenäistyi 1917, viljeltiin Itsenäisyyden kuusi. Maamme juhliessa 50-vuotista itsenäisyyttä vuonna 1967 istutettiin kotikuusia. Ja nyt jatkamme Tulevaisuuden kuusilla. Kuusi symboloi meille suomalaisille niin tärkeää metsää, kertoo hankkeen vetäjä Mika Vanhanen.

Koko maailma mukaan

Tulevaisuuden kuusia istutetaan myös muualla kuin Suomessa. Hankkeessa on aktivoitu mm. Suurlähetystöjä ympäri maailman istuttamaan ”Tulevaisuuden kuusia” tai mikä puu nyt parhaiten kyseiseen paikkaan sopii. 
- Lähetystöt, Suomi-koulut ja -seurat ovat lähteneet mukaan. Ensimmäiset puut on istutettu Pekingissä ja Shanghaissa, pian Buenos Airesissa ja Alma Atassa, iloitsee Vanhanen

Tavoitteena 30 000 kuusta

Käytännössä hankkeen toiminta on järjestetty niin, että kuka tahansa voi tilata paikalliselta 4h-yhdistykseltä juhlataimipaketin. Metsänhoitoyhdistykset toimittavat tarvittavat taimet 4h -yhdistyksille tilausten mukaan. Kampanjan tuotto ohjataan Suomen kulttuurirahaston alaisuuteen perustettavaan rahastoon, joka rahoittaa lasten ja nuorten ympäristökasvatusta.

- Tarkkaa ennakkotilausten määrää en osaa sanoa, sillä niitä on nettivarausten lisäksi otettu vastaan muutenkin. Tavoitteemme 30 000 taimea on kova, mutta siihen voidaan päästä, kertoo Vanhanen.

- Myynti kiihtynee, kun eduskunta on istuttanut oman juhlametsikkönsä 12.5. Istutus jatkuu aina lokakuulle saakka. Joten jos ei mukaan ehdi keväällä, voi syksyllä istuttaa.

Vanhanen kannustaa kaikkia mukaan istuttamaan Tulevaisuuden kuusia: yksityiset ja yhteisöt, kaikenikäiset suomalaiset yhdessä. Istuttamisella voi samalla juhlistaa esim. syntymäpäivää, perheenlisäystä, avioliittoa, uutta kotia, valmistumista, luokkakokousta ym. Vanhanen ideoi.

Lisätietoja www.tulevaisuudenkuusi.fi