MTK:n 100-vuotisjuhla kokosi noin 2500 juhlavierasta kesäiseen Helsinkiin. Juhlapäivä aloitettiin Juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa. Juhla jatkui valtiovallan ja Tasavallan presidentin tervehdyksillä sekä juhlanäytelmä Maan ja metsän laulun esityksellä. Juhlasta tehty taltiointi on katsottavissa kokonaisuudessaan YouTube -palvelusta.

Juhla on katsottavissa kokonaisuudessaan You Tubesta: MTK:n  100-vuotisjuhla

Juhlajumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa

MTK:n satavuotisjuhlapäivä alkoi juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa. Juhlajumalanpalveluksen maanläheisen saarnan piti piispa Tapio Luoma Espoon hiippakunnasta ja liturgina toimi pastori Mari Kanerva Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta.

Puheenjohtaja Juha Marttilan juhlapuhe

– Ruokaan ja uusiutuviin luonnonvaroihin on investoitava paitsi kansallisten myös globaalien haasteiden vuoksi. Maailman ruokaturva on veitsen terällä vuodesta toiseen. Ilmastonmuutos on monitahoinen uhka, joka vaarantaa myös kasvavan ja kaupungistuvan väestön ruokaturvan. Maailman suuret haasteet tarvitsevat ratkaisuja. Niitä löytyy maa- ja metsätaloudesta, sanoo Marttila

– Suomalainen maatalousyrittäjä ja metsänomistaja elävät tänä päivänä uusien kylvöjen aikaa. Biotalouden kasvun siemen on kylvetty. Se itää ja osittain jo orastaakin. Biotaloutta on suojeltava ja sitä on ravittava, jotta se antaa kunnon sadon maaseudulle, Suomelle ja koko maailmalle - tälle sukupolvelle ja tuleville, painottaa Marttila. Marttilan mukaan suomalaisen maaseudun tulevaisuutta ei rakenneta yksin toivon varaan, vaan on luotettava omaan osaamiseen ja kykyyn uudistua.

Lue lisää:

 Juhlan juonsivat Peter Nyman ja Maija Lehmusvirta. Keskellä yllätysvieras Juha Sipilä.

Juhlan juonsivat Peter Nyman ja Maija Lehmusvirta. Keskellä yllätysvieras Juha Sipilä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehti kokousväkeä videon välityksellä. Niinistö ilmaisi kunnioituksensa viljelijöille heidän arvokkaasta työstään. Olosuhteet maa- ja metsätalouden kannalta eivät ole helpot. Silti menestymme. Sen takeena on omistautunut ja osaava tuottajaväki, Niinistö sanoo.

Valtiovallan tervehdys

Valtiovallan tervehdyksen juhlaväelle toi eduskunnan puhemies Maria Lohela.

– Oma luottamukseni maaseutuun perustuu siihen viisauteen, jota ihmiset siellä ovat aina osoittaneet erilaisissa tilanteissa. Maaseudulta olemme muun muassa oppineet, että talo tulee jättää lapsille ehompana kuin itse on sen saanut; Kun talossa on puitakin, on siellä muitakin; Talon etu on tarkka vaimo; Missä töitä tehdään, siellä lastuja tulee. MTK on edustanut tällaista viisautta yhteiskunnassamme ja toivon sen tekevän sitä myös tulevaisuudessa, Lohela kiittelee. 

Lohelan puhe kokonaisuudessaan

Tulevaisuus?

Mitä emerituspäätoimittaja Tapani Ruokanen, maaseutumatkailuyrittäjä Saimi Hoyer ja Suomen nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Kimi Uosukainen ajattelevat maaseudun tulevaisuudesta? 

Uskoa, rohkeutta, meidän ihanan, ainutlaatuisen luontomme hyödyntämistä, omien vahvuuksiemme tunnistamista. Sitä me tarvitsemme. Puhdas vesi, hiljaisuus ja pimeys ovat matkailuvalttejamme. Hyödynnetään niitä.
 

Juhlanäytelmä Maan ja metsän laulu

MTK:n 100-vuotisjuhlassa nähtiin juhlanäytelmä Maan ja metsän laulu -ensiesitys. Näytelmä on historiallinen matka maa- ja metsätaloustuottajien ja heidän järjestönsä vaiheisiin. Näytelmän toteuttavat kymmenet ammattilaiset ja toistasataa kuorolaista, tanssijaa, ilma-akrobaattia, muusikkoa ja näyttelijää. Näytelmän on käsikirjoittanut Kirsti Manninen ja ohjannut Ville Saukkonen.

Lue lisää: Maan ja metsän laulu -ensiesitys

Yhteenveto: MTK:n satavuotisjuhlassa nähtiin odotettu juhlaesitys ja yllätysvieras