Farmari 2017 käynnistyi aurinkoisessa säässä Seinäjoella. 100-vuotisjuhlahumu näkyi ja kuului MTK:n osastolla ja tapahtumissa Seinäjoki-Areenalla sekä metsälavalla pääteemalla ammattiylpeys sekä yrittäjien hyvinvointi ja jaksaminen. MTK oli yksi Farmarin pääyhteistyökumppaneista. Farmari järjestettiin 14.–17.6.2017. 

Liikkuva juomavalmistaja ja premiumlihatuottaja ovat maaseudun lupaavimmat kasvuyritykset

Farmarissa järjestettiin maaseudun yrityksille suunnatun kasvuohjelman, Maaseudun Kasvupolun finaali. Lupaavimmaksi kasvajaksi valittiin Mehukas Saikkonen & Sippola Isokyröstä. Kunniamaininnan sai Finn Angus osuuskunta Sotkamosta. Yritykset etenevät valtakunnallisiin jatkosparrauksiin ja finaaliin, jossa valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset Start again ja Startup -sarjoissa.

Voittajayritys, vuonna 2014 perustettu Mehukas Saikkonen & Sippola Oy, on kesäkaudella toimiva liikkuva mehu- ja smoothiebaari. Yritys valmistaa tuotteensa tuoreista hedelmistä, vihanneksista ja marjoista lähituottajien raaka-aineita suosien.

Kunniamaininnan saaja, vuonna 2013 perustettu Finn Angus osuuskunta on 24 tuottajan pienosuuskunta, joka markkinoi angus-rotuisen naudan premiumlihaa ja lihatuotteita, kehittäen uusia toimintamalleja koko ketjussa tuottajalta loppukäyttäjälle.

Valinnat tehtiin 16 kasvuhaluisen yrityksen joukosta, jotka puolestaan seulottiin 45 hakijasta. Tuomaristossa toimi mm. MTK:sta toiminnanjohtaja Antti Sahi. Tuomariston valintakriteereinä olivat maaseudulla toimiminen, kasvusuunnitelman uutuusarvo, liikeidean skaalautuvuus ja kansainvälinen kasvupotentiaali sekä tiimin kyky ja osaaminen. Voittajat julkisti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

MTK 100 vuotta -synttärikahvit perjantaina

100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi MTK tarjosi perjantaina kaikille jäsenilleen kahvia ja mansikkakakkua. Tilaisuudessa puhuivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi ja maaseutunuorten puheenjohtaja Jarno Tuominen. Viihteellisestä osuudesta vastasi Jope Ruonansuu.      

Avauspuheenvuorossaan Marttila suuntasi katseet vahvasti tulevaisuuteen ja näki maaseudun tulevaisuudessa vahvaa kasvua.

– Tosiasiat on kuitenkin tunnistettava. Haasteita on paljon. Mutta me ollaan valmiita yhdessä ne ratkaisemaan.  

– Kasvunoraita on. Maaseutu on tärkeässä roolissa, kun luomme ratkaisuja maailman ongelmiin. Niitä ovat mm. ilmastonmuutos ja ruokaturva.

 MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila näkee maaseudun tulevaisuudessa kasvua

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila näkee maaseudun tulevaisuudessa kasvua

Ministeri Leppä kannusti yrityksiä toimimaan yhdessä.

– Tehdään enemmän yhteistyötä, otetaan oppia ja mallia toisista, tehdään kauppaa ja puhutaan yhdessä.

– Mikä estää myymästä yhtä aikaa maksalaatikkoa ja vessapaperia? Ei mikään!

MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi oli syystäkin ylpeä Etelä-Pohjanmaan ruokaosaamisesta.

– Olemme ylpeitä siitä menestyksestä, joka elintarvikesektorilla on tapahtunut. Etelä-Pohjanmaalla ymmärretään elintarvikeketjun merkitys aluetaloudelle. Se tuo työtä ja toimeentuloa maakunnaihmisille.

– Mutta ruokaketjussa on ongelma, arvonlisä ei jakaudu tasaisesti. Vapaaehtoiset toimet eivät riitä. Tarvitaan lainsäätäjän apua, sanoo Ojaniemi.

Lisätietoja:

Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, 040 920 9810 (MTK 100)
Kaija Stormbom, viestinnän suunnittelija, 040 848 9559 (viestintä)
Anne Rauhamäki, viestinnän suunnittelija, 040 820 7867 (viestintä, metsä)