Moottorisahaveistäjät MTK 100 -yleisöjuhlassa Rautatientorilla 9.6.


Helsingin Rautatientorilla vietetään pe 9.6. klo 9-15 iloista yleisöjuhlaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kello 13.15 torilta lähtee liikkeelle historiallinen MTK 100 -työkonekavalkadi kohti Messukeskusta. Torilla on luvassa myös kulttuuriohjelmaa. Rautatientorin veistopaikoilla kaksi puunveiston taituria, Juha Käkelä ja Ulla Haglund loihtivat moottorisahoillaan puusta esiin upeita hahmoja. Yleisö voi seurata mestarien näytöstä koko tapahtuman ajan.

MTK 100 -työkonekavalkadi on osa MTK:n juhlavuoden ohjelmaa

Helsingin Rautatientorilla vietetään pe 9.6. klo 9-15 iloista yleisöjuhlaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kaisaniemen puistokujalta lähtee liikkeelle yli sadan maaseudun työkoneen kavalkadi kello 13.15. MTK 100 -työkonekavalkadi kulkee Rautatientorin ja Rautatieaseman ohi Mannerheimintietä pitkin kohti Messukeskusta, jossa on samanaikaisesti käynnissä MTK:n 34. liittokokous.

Torilla on luvassa myös kulttuuriohjelmaa. Rautatientorin veistopaikoilla kaksi puunveiston taituria, Juha Käkelä ja Ulla Haglund loihtivat moottorisahoillaan puusta esiin upeita hahmoja. Yleisö voi seurata mestarien näytöstä koko tapahtuman ajan.  Veistäjät kertovat esiintymislavalla klo 11.15 taiteenlajistaan sekä valmistautumisestaan kohti elokuussa Ilomantsissa pidettäviä karhunveiston MM-kilpailuja. Lavalla on mukana MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen Veistosten syntyhetkiin voi palata vielä myöhemmin Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavalla.

Juha Käkelä on puunveiston hallitseva suomenmestari

Juha Käkelä (49) on Ylöjärvellä koko ikänsä asunut metalliseppä ja kirvesmies. Jäätyään työttömäksi vuonna 1998 hän sai lahjaksi käytetyn moottorisahan. Koskaan ennen hän ei ollut käyttänyt sahaa, mutta päätti ryhtyä tekemään savusaunaa. Piti kuitenkin kokeilla, mitä muuta puusta lähtisi irti: syntyi hanhi! ”Homma lähti lapasesta heti ja minusta tuli veistäjä ihan vahingossa”, sanoo Käkelä. Savusaunaa nousi vain muutama hirsikerta, eikä se koskaan tullut valmiiksi. Puuveistoksia on sen sijaan syntynyt jo tuhansia.

Juha Käkelän aiheisto on monipuolinen. Hän loihtii niin eläimiä kuin ihmishahmoja, ja työnsä jäljessä hän pyrkii tarkkuuteen ja rikkaisiin yksityiskohtiin. Veistostensa pinnat hän öljyää ja usein myös polttaa, mutta ei koskaan maalaa. Myöskään lasisilmiä hän ei käytä, vaan kaikki on aitoa puuta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Käkelä on aktiivisesti kiertänyt puunveistäjien kilpailuissa ympäri Suomea ja saavuttanut useita voittoja ja kunniamainintoja. Hän on mm. hallitseva puunveiston suomenmestari voitettuaan Ilomantsissa vuonna 2016 järjestetyn kilpailun.

 Juha Käkelä työssään Ilomantsissa Karhufestivaaleilla. Kuva Eero Knaapi.

Juha Käkelä työssään Ilomantsissa Karhufestivaaleilla. Kuva Eero Knaapi.

Puutyöt ovat Ulla Haglundilla verenperintöä

 Ulla Haglundin kilpailutyö Ilomantsissa Karhufestivaaleilla. Kuva Timo Reko.

Ulla Haglundin kilpailutyö Ilomantsissa Karhufestivaaleilla. Kuva Timo Reko.

 Alavutelainen Ulla Haglund on asunut ikänsä eri puolilla Keski-Pohjanmaata. Puutyöt ovat hänelle vaarin verenperintöä. Työuransa hän aloitti toimistotehtävissä, mutta äitiyslomalla iski halu tehdä jotakin täysin erilaista vastapainoksi kotona ololle. Hän hakeutui naisille suunnatulle puuseppäkurssille, ja siitä syttyi innostus uuteen koulutukseen ja alanvaihtoon. Vuonna 2000 Ulla Haglund valmistui hienopuusepäksi, hankki sitten opettajan pätevyyden ja kävi kolmivuotisen aikuisille suunnatun taidekoulutuksen. Haglund työskentelee nyt opettajana Pietarsaaressa ruotsinkielisessä ammattikoulussa.

Oivallus moottorisahan kokeilemiseen tuli Haglundille kuin salamana taidekoulun päättötyötä tehdessä. Käynti Ähtärissä moottorisahaveiston suomenmestaruuskilpailussa toi lopullisen sytytyksen: ”Nyt tämä tyttö alkaa sahaamaan!” Kesällä 2015 Ulla Haglund osallistui Ilomantsissa Karhufestivaaleilla Juha Käkelän vetämälle puunveistokurssille, ja opettaja kannusti lahjakasta oppilasta osallistumaan saman tien veistokisaan.

Haglund on käynyt kartuttamassa taitojaan myös Kanadassa. Veistoksia on syntynyt jo kymmenittäin, myös tilauksesta tehtyinä. Aiheet vaihtelevat eläimistä ihmisiin. Veistostensa pinnan Haglund käsittelee polttamalla sekä pellavaöljyn, tärpätin ja tervan seoksella. Kesällä 2016 Ulla Haglund tempaisi jo moottorisahaveiston suomenmestaruuskilpailun pikaveistosten sarjassa toisen sijan.

Lue lisää tapahtumasta ja seuraa somessa: www.mtk.fi/tyokonekavalkadi, MTK 100 -työkonekavalkadi Facebookissa #mtk100 #työkonekavalkadi

Lisätietoja:

MTK 100 -työkonekavalkadi

Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, 040 920 9810 (MTK 100)
Paavo Vilminko, puheenjohtaja, Masinistit ry, 0400 487 048 (esillä oleva historiallinen traktorikalusto)
Matti Rehula, MTK-Satakunta, 040581 3149 (työhevoset)
Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, 040 169 2060 (työkonekavalkadi viestintä)
Emma Pihkala, MTK 100 markkinointikoordinaattori, 040 920 9831

Juha Käkelä, Ylöjärvi, Moottorisahaveistäjä
puh. 040 143 1834
juhakakela@gmail.com
Kotisivut: www.puutarhataide.com

Juhan Facebook-sivu

Ulla Haglund, Alaveteli, Moottorisahaveistäjä

040 540 4544

ulla.chainsawart@gmail.com

Ullan Facebook-sivu

Ylin kuva: Ulla Haglund Ilomantsissa Karhufestivaaleilla, kuva: Antero Lehikoinen