Maaseudun elinkeinot heijastuvat seinille vielä muutamissa kaupungeissa


MTK:n ja MTK-liittojen 100-vuotisjuhlavuoden avauksena toiminut videotaideteoskiertue nähdään alkuvuoden viimeisillä paikkakunnilla. Tällä viikolla Teemu Lehmusruusun 5.5 videotaideteosta heijastetaan Joensuussa. Ensi viikolla teos vierailee Oulussa, jonka jälkeen kevään lisääntyvä valo ja pitenevät illat siirtävät teoksen tauolle. MTK-Pohjois-Savon avajaistilaisuus Iisalmessa keräsi viime viikolla paikalle toistasataa ihmistä.

MTK:n ja MTK-liittojen 100-vuotisjuhlavuoden avauksena toiminut videotaideteoskiertue on tulossa alkuvuoden osalta päätökseen. Tällä viikolla juhlavuotensa avaa MTK-Pohjois-Karjala. Videotaideteos 5.5 heijastetaan Joensuussa 13.-19.3.2017 entisen Tyttölyseon seinälle. Avajaistilaisuutta vietetään ti 14.3. klo 17 Tyttölyseolla Rantakatu 30 parkkipaikalla. Tilaisuudessa kuullaan Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen avajaistervehdys. Lisäksi ohjelmassa on mehua ja makkaranpaistoa yhteistyössä juhlavuoden pääyhteistyökumppaneiden HKScanin ja Valion sekä juhlavuoden kulttuuriyhteistyökumppani MSL:n kanssa.

Joensuussa voidaan valmistautua teoksen heijastamiseen hyvillä mielin, sillä teoksen avajaistilaisuudet ovat keränneet muilta paikkakunnilta hyvää palautetta ja teos on herättänyt huomiota paikallisissa medioissa. Viime viikolla videotaideteoksen yhteydessä järjestettiin MTK-Pohjois-Savon juhlavuoden avajaistilaisuus, joka keräsi paikalle toistasataa ihmistä. MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen on mielissään onnistuneesta juhlavuoden avauksesta.

- Avajaistilaisuus sujui erinomaisesti. Ohjelman mukaan mentiin, tilaisuudessa kuultiin puheenvuorot sekä Iisalmen kaupunginjohtaja Esa Laukkaselta että MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partaselta. Lisäksi syötiin yhdessä keittoa tämän vuoden syödään yhdessä -teeman mukaisesti. Paikalla oli myös lähialueen suoramyyntiyrittäjiä myymässä tuotteitaan.

Teoksen esittämiselle soveltuvan seinäpinnan etsiminen osoittautui haasteelliseksi, mutta lopulta löytynyt seinäpinta olikin nappivalinta, joka keräsi kehuja myös taiteilija Lehmusruusulta.

- Kyllä, oikean paikan löytämisessä meni hetki, mutta lopullinen paikka toimi heijastukseen todella hyvin.  Pinta mahdollisti teokselle näyttävän esillepanon koko viikon ajan, Kauhanen toteaa.

MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partanen nosti avauspuheenvuorossaan esille juhlavuoden teemat, kasvun, ammattiylpeyden, maalaisjärjen ja kiitoksen. Lisäksi hän valotti videotaideteoksen osuutta juhlavuoden tarinankerronnassa.

- Haluamme tuoda kiitoksen kuluttajille, jotka valinnoillaan osoittavat luottamuksensa suomalaiseen ruokaan, energiaan, puutuotteisiin ja muihin maaseudun tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin. Tämä videotaideteos on yksi kiitoksen tapa. Kulttuuri on vahva osa Suomen maaseutua. Taide on myös vaikuttamisen keino. Kulttuuri on yksi tapa tuoda esiin ihmisen, luonnon ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen suhdetta, Partanen kertoi.

Ensi viikolla teos vierailee Oulussa, jonka jälkeen pitenevät kevään lisääntyvä valo ja pitenevät illat siirtävät teoksen tauolle. Teosta esitetään loppuvuodesta vielä osana MTK100-juhlavuoden loppuhuipennuksia, jolloin teos on nähtävillä ainakin MTK-Etelä-Savon 100-vuotisjuhlien yhteydessä Mikkelissä.

Lisätietoja:

MTK-Pohjois-Savo: Jari Kauhanen, toiminnanjohtaja, puh. 040 5056 718
Sirpa Lintunen, aluepäällikkö, puh. 0440 843 352 

Kati Partanen, MTK:n johtokunnan jäsen, puh. 040 522 9872

MTK-Pohjois-Karjala: Vilho Pasanen, toiminnanjohtaja, MTK-Pohjois-Karjala, puh. 040 550 4848

Teemu Lehmusruusu, Installaatio- ja mediataitelija, puh. 044 588 7668

Bettina Lindfors, tuottaja MTK 100, puh. 040 920 9810

5.5 videotaideteoksen stillkuvia lehdistön käyttöön, https://adobe.ly/2hCQ3sv#mtk100

 Iisalmen kultturikeskuksen seinä toimi hyvänä pohjana 5.5 videotaideteokselle

Iisalmen kultturikeskuksen seinä toimi hyvänä pohjana 5.5 videotaideteokselle