Teemu Lehmusruusun Maa jalkojemme alla -valoinstallaatio on oodi maaperällemme – teos pohtii ihmisen suhdetta maahan, jonka pinnalla arkinen todellisuutemme tapahtuu. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on mukana toteuttamassa teosta.

MTK ja valtaosa sen jäsenliitoista ja yhdistyksistä viettää 100-vuotisjuhliaan vuonna 2017. Juhlavuotta vietetään kertomalla kasvutarinoita maaseudun yrittäjistä ja heidän elämistään. Maa jalkojemme alla -teos avaa komeasti vuoden tarkastelemalla kuvataiteen ja runon keinoin sitä, mistä kaikki alkaa: pitkien geologisten prosessien muokkaamasta maasta.

”Teos yhdistelee kuva-arkistomateriaalia, valoinstallointia sekä runoilija Pauliinan HaasjoenPlaneetta-kokoelman tekstejä luodakseen tilan, jossa itsestään selvänä ja staattisena pidetty maankamaramme, sen jäljellä oleva monimuotoisuus ja ihmeellisyys, saa hetken itselleen. Ihminen ja maa koostuvat samoista materiaalisuuksista – voimme tieteellisinkin perustein kokea olevamme osa sitä”, kuvataiteilija Teemu Lehmusruusu toteaa. 

”Teoksella haluamme virittäytyä pohtimaan ihmisen, luonnon ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen välisiä suhteita. Taiteen ja kulttuurin kautta haluamme myös juhlistaa ammattiylpeyttä maaseutujen elinkeinoista. Kulttuurin avulla meidän on mahdollista tavoittaa uusia ihmisiä ja herättää keskusteluja uudella tavalla ja uusille kohderyhmille”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo.

”Kulttuuri ja taide ovat vahvoja vaikuttamisen keinoja. Taide herättää tunteita ja rohkaisee keskustelemaan. Julkisessa tilassa esitetty taide pysäyttää hetkeksi kiireisen ohikulkijan. Sen avulla voidaan tavoittaa myös uudenlaisia ryhmiä. Kuva, ääni, video tai teatteriesitys pystyvät viestittämään suuria tunteita, viemään katsojan hetkeksi toiseen maailmaan tai palauttamaan historialliset muistikuvat mieleemme”, Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen sanoo.

MTK 100 -ohjelma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Lue lisää Maa jalkojemme alla -teoksesta >

#mtk100 #suomi100

Teemu Lehmusruusu (s. 1981) on media- ja installaatiotaiteilija, jonka teokset laajentavat arkista aikakäsitystämme; ne herättävät kollektiivisia mielikuvia maan ja eliökunnan historiasta. Lehmusruusu on valmistunut Aalto-yliopistosta Valokuvataiteen koulutusohjelmasta ja opiskellut Berliinin Universität der Künste -korkeakoulussa. Hänen seuraava näyttelynsä aukeaa Helsingin Forum Boxissa maaliskuun lopussa 2017.

Lisätietoja:

Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, bettina.lindfors@mtk.fi, 040 920 9810