Herkkujen Suomi avasi loppukesän ja alkusyksyn lähiruokatapahtumat


Suosittu lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi avasi loppukesän ja alkusyksyn lähiruokatapahtumien suman yhdessä oluttapahtuma Syystoberin kanssa Helsingin Rautatientorilla 3.-5.8.2017. Jo seitsemättä kertaa järjestetyssä tapahtumassa vieraili tänä vuonna yli 31 000 kävijää. Herkkujen Suomi nostaa esille laadukkaat kotimaiset raaka-aineet ja niistä tehdyt herkut ja mahdollistaa tuottajien ja kuluttajien kohtaamisen. Tänä vuonna tapahtuma oli osa MTK 100 - ja Suomi 100 -juhlavuosien ohjelmaa.

Lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi ja oluttapahtuma Syystober keräsivät tänä vuonna yli 31 000 hyvän ruuan ja juoman ystävää Helsingin Rautatientorille. Tapahtuma oli tänä vuonna MTK:lle erityinen, koska järjestö viettää Suomen tavoin satavuotisjuhliaan. Juhlavuotta on juhlistettu monin eri tavoin, mutta maatalousyrittäjien juhlinnan keskiössä ovat toki laadukas ruoka ja juoma. Juhlavuoden kunniaksi uudistettu tapahtuma-alue oli tänä vuonna kokonaisuudessaan anniskelualuetta, mikä mahdollisti Syödään yhdessä -teeman toteutumisen koko alueella.

 Herkkujen Suomi sai alun perin alkunsa siksi, että MTK yhteistyökumppaneineen haluaa nostaa esille laadukkaat kotimaiset raaka-aineet ja niistä tehdyt herkut, mahdollistaa tuottajien ja kuluttajien kohtaamisen sekä kertoa pääkaupunkiseudulla asuville mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Tapahtuma on toiminut muistutuksena siitä, että suurimpien elintarvikeyritysten lisäksi meillä on paljon huippuhyviä pieniä- ja keskisuuria elintarvikeyrityksiä, jotka pärjäävät erikoistumalla.

 Uudistuneella tapahtuma-alueella syötiin ja juotiin yhdessä

Uudistuneella tapahtuma-alueella syötiin ja juotiin yhdessä

Avajaisissa tunnettiin ylpeyttä kotimaisesta ruokakulttuurista

Herkkujen Suomi lähti käyntiin perinteisin avajaismenoin. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kehotti avajaispuheessaan kävijöitä nauttimaan maakuntien ihanista mauista - Suomen loistavasta lähiruuasta. Leppä painotti, että nykyinen hallitus jatkaa aiempina hallituskausina käynnistettyä työtä lähiruuan ja luomusektorin hyväksi. Hän otti esiin myös koko yhteiskunnan vaikutusmahdollisuudet suomalaisen ruokaketjun menestymineen.

- Viime kädessä meidän kuluttajien ostopäätökset ratkaisevat, säilyykö meillä kotimainen alkutuotanto ja jalostus, Leppä korosti.

Myös MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila nosti puheessaan esille kuluttajan mahdollisuuden vaikutttaa. Lunttila puhui siitä, miten ruoka ei synny itsestään vaan sen takana ovat ahkerat viljelijät eri puolilla Suomea. Tuottajista ja jalostuksista jakeluun, kauppoihin ja ravintoloihin ulottuva ruoka-ala työllistää tuoreen selvityksen mukaan lähes 340 000 henkeä, mikä on 13 prosenttia kaikista työllisistä.

- Jokainen suomalainen voi kantaa kortensa kekoon alan elinvoimaisuuden hyväksi valitsemalla ja vaatimalla suomalaista ruokaa lautaselleen. Silloin voi olla varma mitä syö ja myös vaikuttaa siihen, miten ruokaa tuotetaan, Lunttila kehotti.

Herkkujen Suomi oli myös osa MTK:n ja Suomen 100-vuotisjuhlintaa. Lunttilan mukaan juhlavuosi on synnyttänyt paljon uutta, ja vahvistanut jo olevaa. Sekä ruoka- että juomakulttuuri on saanut uutta puhtia, ja juomakulttuuriin liittyvässä keskustelussa on olut saanut hyvän jalansijan.

- Juoma- ja ruokakulttuurimme muodostaa kokonaisuuden, josta voimme olla ylpeitä ja jonka varaan meillä osataan ja haluaan rakentaa. Herkkujen Suomi ja Syystober ovat loistava esimerkki työstä, joita aktiiviset toimijat tekevät juoma- ja ruokakulttuurin edistämiseksi, Lunttila painotti.

 Herkkujen Suomen avajaisissa vasemmalta oikealle SLC:n Rikard Korkman, MTK:n Tommi Lunttila, ministeri Jari Leppä ja MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi

Herkkujen Suomen avajaisissa vasemmalta oikealle SLC:n Rikard Korkman, MTK:n Tommi Lunttila, ministeri Jari Leppä ja MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi

Jukolan juuston ja Penttilän tilan yhteisosastolla oli kävijöitä

Jukolan juuston Markku Liias kiertää ahkerasti ruokatapahtumia ja tulevalle syksyllekin on jo joka toinen viikonloppu buukattuna. Tämän vuoden Herkkujen Suomi oli Jukolan juustolle kolmas.

- Meillä on nyt käynnissä neljäs vuosi yrityksellä ja Herkkujen Suomi oli yksi ensimmäisiä tapahtumia, joihin aikoinaan osallistuttiin. Ensimmäinen Herkkujen Suomi oli meillä testitapahtuma, jossa kokeiltiin kuluttajien reaktioita uusiin juustotuotteisiin, Liias kertoo.

Liiaksen mukaan Herkkujen Suomessa oli tunnelmaa.

Kyllä Herkkujen Suomessa on aina aivan loistava, asiakasystävällinen tunnelma. Tänä vuonna oltiin mukana yhteisosastolla Penttilän tilan potturieskan kanssa ja hyvin päästiin kertomaan omista tuotteista ja tuomaan omaa asiaa esille. Positiivisena yllätyksenä tapasin tapahtumassa myös ruokamediaa sekä muutamia isoja ostajia, joiden en tiennyt olevan tulossa paikalle, Liias sanoo.

 Jukolan juuston Markku Liias oli Herkkujen Suomessa mukana jo kolmatta kertaa

Jukolan juuston Markku Liias oli Herkkujen Suomessa mukana jo kolmatta kertaa

Herkkujen Suomi avaus loppukesän ja alkusyksyn satokaudelle ja lähiruokatapahtumille

Satokausi on nyt runsaimmillaan ja lähiruokatapahtumia, niin markkinoita kuin suoramyyntitapahtumia tiloilla, järjestetään eri puolilla Suomea. Lähiruokatapahtumat mahdollistavat tuottajan ja kuluttajan kohtaamisen. Katso esim. Luonnon päivät luomutiloilla 26.8.2017, Elimäen lähiruokamessut 9.-10.9.2017 ja Osta tilalta! -päivä 16.9.2017.

Lisätietoja:

www.herkkujensuomi.fi

Facebook:@HerkkujenSuomi

Instagram: @herkkujensuomi

Twitter: @HerkkujenSuomi

Kuvat: Iida Hollmén